Conix Conix Conix
Меню

Дограма

Висококачествената дограма е задължително условие за постигане на енергийно ефективен дом. Топлинните загуби, които преминават през прозорците могат да достигнат до над 40%.

Правилно избраните прозорци спомагат за намаляване на топлинните загуби, дори при голям относителен дял на остъкляването и едновременно с това позволяват на слънчевата светлина да създава допълнителна топлина през стъклото през зимата.

Енергийната ефективност на дограмата се определя от профила, стъклопакета и вида дистанционер.

Когато говорим за енергийна ефективност, PVC профилите имат по-добър коефициент на топлопредаване от алуминиевите. Избирайки и подходящ трислоен стъклопакет елиминираме загубите на топлина през зимата, през лятото задържаме охладения въздух в помещенията. При тях е много по-малко вероятно да се появи образуване на конденз дори при наличие на влага в интериора.

Добра енергийна ефективност при алуминиевата дограма може да се постигне с помощта на вградени в профила модули, които осигуряват т. нар. прекъснат термомост, както и с помощта на подходящ стъклопакет.

Алуминиевата дограма е подходящо решение, когато търсите специфичен архитектурен облик, имате големи остъклени площи, нетрадиционен цвят на дограмата, с който ще се постигнат ефектни решения в дизайна. Богатата цветова палитра на алуминиевите прозорци позволява да се постигне перфектна визия дори и при най-нетрадиционната фасада.

По отношение на разликите между PVC и алуминиевите профили, е необходимо да се вземе под внимание и фактът, че с PVC дограма може да се осигури необходимата топло и звукоизолация при по-благоприятна цена.

Подходящо решение е и дървената дограма, която има предимства, които я превръщат в предпочитано устойчиво решение за дома. Дървото е естествен материал, с уникална визия, която дава уют и стил на дома. На пазара има различни висококачествени решения от профили от слепена дървесина обработени със специални защитни препарати, устойчиви на външни атмосферни влияния и възможност за защитна алуминиева капачка. По този начин се удължава животът и качествата на дървената дограма с десетилетия.

За да се осигури комфортна среда на обитаване, е изключително важно да се обърне внимание и на шумоизолацията при избора на прозорци и врати. Шумът е един от най-подценяваните фактори за нашето здраве.

За изолирането на шума от околния свят решаващо значение при прозорците има стъклопакетът. Той трябва да е троен, със стъкла с различни дебелини. Най-често срещаната комбинация за високоефективен стъклопакет е 4-6-4, където външните две стъкла са с дебелина 4 мм, а вътрешното е 6 мм. За да бъде постигнат максимално добър ефект от такъв стъклопакет, добре е профилът да е широк, многокамерен, с допълнително уплътнение и ПВЦ дистанционер.

Съвременната дограма предлага различни възможности за допълнителна защита от влизане с взлом. Освен базовото ниво на сигурност на пазара се предлагат различни възможности и продукти със секюрити обков със специални точки на заключване, противовзломно ламинирано стъкло. Тази допълнителна защита би дала повече сигурност на достъпа до Вашия дом.