Conix Conix Conix
Меню

Усвоено подпокривното пространство

Какво превръща една къща в дом? На пръв поглед прост въпрос, но отговорът е малко по-сложен. В много отношения домовете ни олицетворяват начина ни на живот и това как гледаме на себе си. Развиваме пространствата в тях, като се фокусираме върху това, което ни прави щастливи. Това понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Когато създаваме място, което отговаря на нашите нужди и изразява нашия характер, ние обогатяваме живота си.

Колкото и добре да сме планирали дома си, в него винаги има нужда от още едно пространство, където да прекарваме време с любимите си хора, да работим, да осигурим на децата място за игри, да посрещаме близките си или още една спалня, или друго според Вашите нужди. И ако преди подпокривното пространство не беше така привлекателно и обикновено оставаше необитаемо, днес е просто голям пропуск да не го усвоим, предвид възможностите да го направим по един наистина добър и привлекателен начин.

Ето и няколко основни неща, от които трябва да започнем при планирането на използваемото подпокривно пространство:

Комфорт

Без значение от предназначението на помещението, за да бъде уютно и комфортно, е необходимо да се предвиди добра топлоизолация. Всеизвестен факт е, че най-големите загуби на топлина в един дом са през покрива, когато не е добре топлоизолиран. Изборът на подходяща изолация е изключително важен и в същото време сравнително труден. Необходимо е да се съобразим с особеностите на помещението, неговото предназначение, вида на конструкцията, климата и други. Всички тези особености обуславят необходимостта от консултация със специалист с цел намиране на най-добро решение и постигане на най-добри резултати, които осигуряват минимални разходи за отопление или охлаждане в помещението.

Естествената светлина

Естествената светлина е изключително важна предпоставка за постигане на здравословна среда на обитаване във всяко едно помещение. В усвоеното подпокривно пространство достатъчно количество естествена светлина може да се осигури с помощта на съвременни покривни прозорци. Взависимост от особеностите на помещението се определя броя, големината и разположението им на покрива с цел постигане на максимален простор, светлина и уют. Ако помещението е предвидено за спалня, чудесно решение би било покривните прозорци да бъдат ситуирани над леглото. Това ще Ви даде възможността да се радвате на безкрайното небе вечер и на първите утринни лъчи сутрин. Освен това покривните прозорци ще осигурят и вентилация, с помощта на която в помещението постоянно да има приток на свеж въздух.

Архитектура

Взависимост от това дали изграждане нов покрив и имате по-голяма свобода как да обособите пространството, или реновирате съществуваща покривна конструкция, обикновено се получава по-голяма разчупеност на вътрешното пространство под покрива. И макар това да превръща усвояването на всяко едно кътче в предизвикателство, в същото време Ви дава възможност да проявите въображение и да организирате пространството по интересен и вълнуващ начин. Според предназначението на пространството можете да постигнете завършена визия и уют като изберете подходящи мебели и цветове.