Conix Conix Conix

Покрив

Най-важната задача на всеки покрив е да предпази дома от неблагоприятните въздействия на външната среда. В същото време покривът дава завършеност и цялостна визия на къщата.

Покрив

Изборът на вида на покривната конструкция е изключително важен за всяка една сграда. Различните видове конструкции (скатни, плоско, тип „черупка“) имат различни предимства, недостатъци и предназначения. Без да умаловажаваме значимостта на визията на една къща, не трябва да забравяме, че тя само трябва да допълва функцията, а не обратното. Когато говорим за покрива, е дори още по-важно. Функцията в този случай – защита при дъжд, сняг, вятър и градушка, трябва да бъде водещата.

Взависимост от вида на покривната конструкция се избира и най-подходящата технология на изпълнение. Изграждаме различни покривни конструкции – с греди (ребра и столици), със структурни изолационни панели и с дървени ферми с ноктеви плочи. Всяка от технологиите има своите предимства и възможности. Коя е най-подходяща в конкретния случай ще Ви помогнат да изберете нашите архитекти и инженери.

Покривна система

След като се определи вида на покривната конструкция следва да се избере покривната система – най-често с бетонови, керамични, битумни или метални керемиди. Покривното покритие се изпълнява в система с всички необходими елементи и аксесоари. Например задължителни елементи на покривната система с бетонови и керамични керемиди са: хидроизолационно паропропускливо покривно фолио, двойна дървена скара, сух монтаж на било, керемиди, вентилиращи керемиди, капаци, куки за снегозадържане, комплект отдушник.

Улуците и обшивките от ламарина са много важна част от покривната система. Решение с отлично качество дават безшевните американски улуци с полиестерно покритие или метални улуци „Стабикор – М“ на „Брамак“.

Коминна система

Когато говорим за покрив, е важно да планираме и коминната система. В изгражданите от нас къщи с конструкция от дървесина изграждаме пожаробезопасни и енергийноефективни коминни системи. При избора на коминна система се взема под внимание вида и техническите параметри на отоплителната система. Така се постига високоефективно решение. Коминните системи, които са подходящи за изпълнение в сглобяеми къщи с конструкция от дървесина се състоят от: висококачествени тръби от техническа керамика, издръжливи на високи температури и киселинен кондензат; междинна топлоизолация от минерална вата – гъвкава, с малко обемно тегло и висока топлоустойчивост; коминни тела от олекотен бетон с оптимални размери, канали за вентилация и отвори за армиране, които осигуряват стабилното и сигурно функциониране на системата.

Топлоизолация на покрива

Освен вида на конструкцията, на покритието и коминната система, изключително важна за покрива е топлоизолацията. Най-големите загуби на топлина на всяка сграда обикновено са през покрива, където достигат до 30 – 35%.

Топлоизолирането на скатните покриви може да се изпълни по два начина – изолиране на тавана на последния обитаем етаж при неизползваемо и неотопляемо подпокривно пространство, изолиране на покривната конструкция при използваемо и отопляемо подпокривно пространство.

За добра изолацията на покрива има възможност от огромен избор от различни видове материали, които да спират загубите на топлина през зимата, да защитят сградата от високите температури навън през лятото, да осигурят пожарозащитата на покрива и да изолират дома Ви от шума от заобикалящата го среда. При полагането на ватата изключително важно е да се избере подходяща мембрана и ленти, с помощта на които да се осигури въздухоплътност.

Изборът на всички описани по-горе материали и системи спомагат за по-добрата среда на обитаване и качество на живот.