Conix Conix Conix
Меню

Фасада

За добра визия и енергийна ефективност на всеки дом от ключово значение е и фасадата – от нейното проектиране до нейното изпълнение и поддръжка.

Добрата топлоизолационна система осигурява комфорт и здравословна среда на обитаване, намалява разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото, повишава шумоизолацията, предпазва сградата от външните атмосферни условия. Това прави изборът й изключително важен.

Най-разпространените топлоизолационни системи на пазара са на база топлоизолационни плочи от EPS и минерална вата.

Когато говорим за контактна фасада коефициентът на топлопреминаване не е достатъчно условие за постигане на най-добър резултат. Необходимо е да се избере оптимална комбинация от описаните по-долу свойства на топлоизолацията:

  • Топлоизолационните качества
  • Механична якост
  • Гъвкавост
  • Устойчивост на времето
  • Пожароустойчивост
  • Паропропускливост

Това най-често се прави в съответствие с Европейските стандарти. Съгласно EN 13163 Топлоизолационни продукти за сгради от експандиран полистирен EPS, фасадният EPS е в група 2 с плътност от 15 до 20 кг/куб.м. Така формулирано се определят и границите на останалите характеристики.

Други продукти, които се използват при контактната фасада са графитен EPS и каменна вата. Кратко сравнение на техните характеристики можете да намерите в таблицата по-долу.

Таблица

Крайното покритие на системата има две важни функции – декоративна и защитна. Висококачествените мазилки се предлагат в богата гама от цветове и с различни възможности за структуриране, които да отговорят на най-високите архитектурни изисквания.

Втората функция на мазилката е да осигури защита на цялата система от атмосферни и механични въздействия. Механичните натоварвания, породени от термичните движения в основата на сградата изисква добра еластичност на мазилката в продължение на десетилетия.

При избора на мазилка трябва да се съобразим с три основни показателя – дали сградата е нова или стара, какви са нейните особености (предназначение, размери, архитектура), местоположение на сградата (например домът Ви се намира в планината, в града, край морето).

При избора на система за изпълнение на фасадата е необходимо да се вземат предвид климатични особености, заобикаляща среда, функции на сградата, архитектурен стил, бюджет и съотношение цена – качество.

Без значение каква е Вашата визия за фасадата, най-важното условие за висококачествен и дълготраен краен резултат е да изберете материали от една система – изпитани, със съответните сертификати, прецизно подбрани съвместими и допълващи се продукти. Освен всички компоненти от системата е изключително важно и технологичното й изпълнение, което да се придържа към времето и етапите, предписани от производителя.

Вентилиращи фасади (сайдинг от дърво, винил, фиброцимент, HPL)

Вентилируемата фасада също е често срещан избор. При нея ще обърнем внимание на няколко основни неща, които осигуряват ефективност и дълготрайност на системата. Изпълнява се с носеща конструкция – дървена или метална. При нея е строго задължително да се изпълни слой за вентилация с минимална дебелина 20мм и да се осигури безпрепятствено преминаване на въздуха през този слой. Освен него трябва да се предвидят и отвори за вентилация за вход и изход на въздуха, специално обработени, по начин по който се ибягва проникване на атмосферни влияния, на инсекти и вредители във вентилационното междинно пространство.

Много важна част при вентилируемата фасада е топлоизолационния материал – най-често минерална вата. Ватата има добри топло и звукоизолационни качества, отлична паропропускливост и е пожароустойчив материал. За да се постигне качествен резултат е необходимо да се избере фасадна вата, разработена именно за това предназначение.

Важна част от този тип системи е хидроизолационното (водонепропускливо) паропропускливо фолио, което защитава топлоизолационния слой от неблагоприятни атмосферни условия като влага, вода, UV лъчи. Друго негово свойство е да предпазва топлоизолационния материал от охлаждане, което спомага да се съхранят качествата на елементите от системата. При избора на фолио също трябва да се вземе информиран избор за материал с параметри, които да осигурят необходимите свойства и живот на изолацията.

Финишното покритие на фасадата може да бъде от естествена дървесина, фиброциментов или винилов сайдинг, HPL, широкоформатен гранитогрес или други плоскости, с които могат да бъдат постигнати различни декоративни ефекти като имитация на камък, дърво, други структури.